Tänk dig lycklig
TÄNK DIG LYCKLIG!
Visst går det att träna upp din känsla av lycka. Forskare i psykoterapi har funnit flera metoder som hjälper dig på traven och ett av de viktigaste stegen är att leva här och nu. Carpe diem!
Att umgås med familjen eller vännerna är ett enkelt sätt att må bättre snabbt. Studier visar att såväl introverta som extroverta personer blir glada av att umgås med andra människor.
Foto: THINKSTOCK
Metoderna som fungerar
Lycka är mest en ouppnåelig känsla.
Tror du ja! Det går faktiskt att mäta sitt välbefinnande – och se till att det ökar.
Här kommer knepen som ger mer lycka.
Att vara människa innebär att uppleva både positiva och negativa känslor. Men när de negativa tankarna tar över kan tillvaron komma på kant.
I psykologins linda handlade det mesta om hur man skulle hantera och bota psykiska sjukdomar. Nu är vetenskapen intresserad av lycka. Och hur man får mer!
– Lycka är ett ord som man associerar till olika saker. Men vi utgår från hur man definierar det i forskningen där det dels är hur nöjd man är med sitt liv och dels hur man mår i sin vardag och vilka känslor man har, säger Filip Fors, doktorand i sociologi vid Umeå universitet som är med och bedriver lyckoprojektet.
– Inom lyckoforskningen tittar man inte på de olyckliga eller de lyckliga. Man ser i?stället en skala som innehåller alla tillstånd från väldigt olycklig till väldigt lycklig och hur man sedan kan ta sig upp på skalan. Man försöker också att hitta metoder som alla kan använda.
Varför är det då bra att vara lycklig?
– Det enklaste svaret är att lycka är något som är gott i sig själv. För många är poängen med livet att må bra och känna mycket glädje helt enkelt. De flesta andra saker, såsom hälsa, rikedom och skönhet, eftersträvar vi därför att vi tror att det gör oss lyckliga. Lycka har alltså ett egenvärde medan mycket annat vi vill ha bara är ett medel till lyckan. Sedan ser man i forskningen att det är bra att vara lycklig därför att glädje smittar av sig till andra.
Ur ett hälsoperspektiv är det också bättre att känna lycka. Studier tyder på att positiva känslor påverkar vår fysiska hälsa.
– Det finns bland annat en studie som visat att lyckliga personer löper mindre risk att utveckla förkylning när de utsätts för ett influensavirus, samt att livslängden är högre bland lyckliga i jämförelse med olyckliga, säger Filip Fors.
Ett antal brittiska forskare har riktat in sig på att förstå sambandet mellan hälsa och lycka. Deras forskning tyder på att stresshormonet kortisol är en viktig faktor, skriver magasinet Wired.
När nivåerna av kortisol mättes hos ett antal personer varierade nivåerna hos de mest och minst lyckliga med 32 procent. De mest lyckliga hade lägre halter kortisol än de som upplevde sig mindre lyckliga.
Men det går att träna upp sin lycka?
– För att öka välbefinnandet finns olika metoder man kan använda. Ungefär som man har forskat inom psykoterapin så har man testat olika metoder, men man forskar på människor som inte är psykiskt sjuka, säger Filip Fors.
Lev medvetet
Nyligen publicerades en amerikansk studie som visade att leva i nuet gör att vi mår bättre än om vi tänker på annat.
– I den studien kom de fram till att om man lever i nuet eller tänker på andra saker är väldigt betydande för välmåendet, faktiskt mer avgörande än vad man gör för aktivitet. Det är väldigt intressant.
Mindfulness är just det – medveten närvaro.
– Mindfulness har varit väldigt på modet, men forskningen verkar också överensstämma om att det är någonting positivt.
Känner du dig missnöjd med tillvaron och ofta har negativa tankar så kan du faktiskt må bättre av en sådan enkel sak som att umgås med vänner.
Många har ett socialt behov
– Människor är ofta som lyckligast ihop med andra människor och det är någonting man kan tänka på om man vill må bättre. Att ägna tid åt socialt umgänge och sina vänner gör att man kan må bättre, säger Filip Fors.
– Studier tyder till och med på att även introverta personer blir lika glada av att umgås med andra som extroverta personer. Så det verkar som om de flesta människor har ett socialt behov, men så klart varierar behovet från person till person.
Vill du veta hur du mår? Gör testet här under. Prova sedan någon av de åtta metoderna och se om ditt tillstånd förändras. Det viktigaste är faktiskt inte vad du gör utan hur du tänker.
HÄR ÄR 8 KNEP FÖR MER LYCKA
1. Skriv en tacksamhetsdagbok
Skriv varje kväll ner fem till sex saker du är tacksam för. Tanken är att det gör att du ser mer positivt på livet och uppmärksammar positiva saker
i din vardag som är bra. Du tränar helt enkelt hjärnan att se mer positiva saker i tillvaron.
2. Skriv ner din framtidsvision
Ägna 20 minuter åt att skriva ner ett positivt framtidsscenario där du ser dig själv om fem år. Skriv ner vad du har uppnått och vilka saker som du lyckats åstadkomma eller har avklarat. Du övar dig på att bli mer optimistisk. I amerikanska studier har försökspersonerna faktiskt visat att de blivit mer lyckliga och optimistiska genom att konkretisera och skriva ner ett positivt framtidsscenario.
3. Ställ dödsbäddsfrågan
Makabert, tänker du kanske? Nja, genom att fråga dig själv hur du vill att ditt liv ska se ut när du ligger på din dödsbädd kan du se vad du tycker är riktigt meningsfullt och inom vilka områden du kanske ska dra ner på kraven. Skriv ner svaren på dödsbäddsfrågan så kan du förhoppningsvis få perspektiv på vad du tycker är viktigt i ditt liv på lång sikt.
4. Glöm inte att leva här och nu
Mindfulness, medveten närvaro, har blivit mycket populärt de senaste åren. Forskningen tyder också på att det faktiskt är så att vi mår bättre när vi lever i nuet i stället för att tänka på framtiden eller det förflutna. Öva dig därför på att vara närvarande i nuet. De vanligaste övningarna är kroppskanning och medveten andning. På nätet finns ljudfiler med en förinspelad röst som instruerar. Övningarna behöver inte ta mer än 10 till 15 minuter. Försök sedan att praktisera medveten närvaro i vardagen.
5. Ha roligt!
Låter knäppt va?! Men det är faktiskt så att utöva aktiviteter som du tycker är roliga gör att de positiva känslorna blir fler. Fundera över vad du gör under dagarna. Gör du det som är mest positivt för ditt välbefinnande? Till exempel: är det värt att pendla stora avstånd för ett välbetalt jobb kontra att tjäna mindre men kunna använda tiden på ett mer värdefullt sätt?
6. Se dig själv i tredjeperson
Detta är en klassisk metod inom kognitiv beteendeterapi. Tala med dig själv utifrån ett tredjepersonsperspektiv. Ofta överdriver vi känslor och tankar så att de får oproportionerlig betydelse. Vi är för hårda mot oss själva. Tala i?stället till dig själv från en tredje parts synvinkel och ifrågasätt dina negativa tankar. För att få en mer objektiv syn på situationen kan du till exempel fråga dig själv: vad är det värsta som kan hända?
Prata av dig över en latte.
7. Var social!
När vi mår dåligt har vi en tendens att isolera oss socialt, men umgänge är rena dunderkuren mot nedstämdhet. Man säger att människan är som mest lycklig i umgänge med andra, och studier tyder också på det. Även om du inte känner för det, påminn dig själv om att göra saker tillsammans med andra. Se också till att inventera umgängeslistan. Vem eller vilka mår du bra av att umgås med? Vill du umgås mer eller mindre med någon?
8. Distrahera mera
Även det här används ofta inom kognitiv beteendeterapi. När vi mår dåligt eller bär på oro maler ofta de negativa tankarna inne i våra huvud. Ofta blir tänkandet repetitivt och ältande – det är inte bra. När negativa tankar börjar snurra försök att sysselsätta dig med någonting som du tycker är roligt för att förflytta tanken. Distraktioner kan vara att läsa en bok, baka, måla, umgås med vänner eller motionera.
Rebecka Björklund studerar till psykolog och ville testa olika lyckostrategier, både för sin egen skull och för sitt framtida yrke.
Foto: ELIN SANDSTRÖM
”Strategierna håller dig på en bra lyckonivå”
Rebecka Björklund blir gladare av att träna. Det är hennes metod till mer lycka.
– Jag hade redan börjat träna, men jag blev ännu mer motiverad när jag såg att fysisk träning var en evidensbaserad lyckostrategi.
Rebecka Björklund, 26, har deltagit i lyckoprojektet och provat flera olika lyckostrategier.
– Eftersom jag själv läser till psykolog tänkte jag att det kunde vara en bra erfarenhet i mitt framtida yrke, men också bra för mig privat. Jag tror att alla strävar efter att bli lyckligare, säger hon.
Har provat meditation
Rebecka Björklund har provat att skriva tacksamhetsdagbok och ett förlåtelsebrev. Men det är meditation och fysisk träning hon ska försöka att hålla fast vid.
– Meditation hade jag provat tidigare. Det kan se ut på många sätt, men jag började med en kort stund varje dag. Det gäller att inte tänka på någonting utan att vara fullständigt närvarande i nuet och till exempel fokusera på andningen. Efter ett tag sköter det sig själv, säger hon.
– Av träning får man så mycket energi även om man är trött. Ju tröttare man är mentalt desto mer behöver man det.
Har du fått ett bättre välbefinnande?
– Det är en utmaning att verkligen hålla fast vid strategierna och man får alltid påminna sig själv om att göra dem. Så länge man gör strategierna tror jag verkligen att man håller sig på en bättre lyckonivå, men jag tror också att det finns många andra faktorer.
Visa fler Plus-artiklar på Kropp & Hälsa
Utskriftsdatum: 2011-03-16
Publicerad: 2011-02-21
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article8584132.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: [email protected]
Ring: 08 - 411 11 11